Smycken med glaspärlor

Merparten av mina smycken är framställda av mina egna handgjorda glaspärlor. Metoden kallas också lampwork. De tillverkas i en öppen låga i en speciell gasbrännare. Dessa unika glaspärlor kombineras sedan med silver, naturgummi och/eller läder. Att tillverka glaspärlor är en urgammal konstform. De äldsta pärlor man hittat kommer från Mesopotanien och är daterade till 2600 fkr. Alltså 4600 år gamla!

Ordet lampwork kommer från att man förr arbetade med en oljelampa för att göra pärlorna. På vikingatiden i vårt land byggde man lerugnar som man gjorde glaspärlorna i. Numer använder man kraftfulla gasbrännare med propangas och syrgas. Råmaterialet, i form av glasstavar, hettas upp under en 1600 graders öppen flamma till en honungsliknande massa och formas runt en specialpreparerad metallpinne till den specifika form och de färger man vill ha. När man är nöjd får pärlan svalna under ca 12 timmar i en speciell glasugn, för att inte glaset skall spricka senare av kylchock. Metallpinnen avlägsnas sedan och en ny unik pärla har sett dagens ljus!

Fusing av glas

Att fusa glas är också en uråldrig teknik. Ordet kommer från fusion. och betyder sammansmältning. Jag skär ut vackra färgade och klara glasbitar och bygger upp mönster och former. Sedan placeras dessa i en glasugn och i över 800 graders värme smälts de samman till en hel bit. Glaset kombinerar sedan med silversmide, naturgummi och/eller läder. 

Metallvävning

En del unika smycken har jag tillverkat i olika vävtekniker i tunna metalltrådar av silver, mässing,infärgade eller naturell koppar.